W ostatnich latach na świecie marnuje się około 1/3 wyprodukowanej żywności. Ilość ta wystarczyłaby do zlikwidowania klęski głodu w najbiedniejszych krajach świata. Udział sektora gastronomii w marnotrawstwie żywności w Europie wynosi około 12%.
- Choć przemysł hotelarsko-gastronomiczny w stosunkowo niewielkim stopniu partycypuje w marnotrawieniu żywności, to wyraża swoje zaangażowanie na rzecz zrównoważonego rozwoju w tej kwestii. HOTREC przygotował złożone z 8 filarów wytyczne zarządzania przedsiębiorstwem w sposób, który ograniczy dalsze marnotrawienie żywności. Jesteśmy także wdzięczni organizacji FEBA, która wesprze nas w temacie dalszego rozwoju darowizny żywności - podkreślił Christian de Barrin, CEO HOTREC.
Wytyczne HOTREC dotyczą głównie właściwej gospodarki produktami spożywczymi oraz zapewnienia dogodnych procedur przekazywania przez restauracje i kawiarnie nadwyżek wyprodukowanej żywności instytucjom pomocy społecznej. Akcja ta prowadzona jest we współpracy z Europejską Federacją Banków Żywności (FEBA).
Pełny tekst wytycznych HOTREC w języku angielskim dostępny jest w załączonym dokumencie.