Celem szkolenia jest wskazanie zagrożeń czyhających na osoby zarządzające hotelem i gastronomią hotelową w zakresie odpowiedzialności za bezpieczeństwo żywności, a także Gości hotelu i restauracji.
Podczas szkolenia wskazane zostaną możliwości w zakresie uproszczenia dokumentacji systemu HACCP, tak aby nie przeszkadzała ona w codziennej pracy, a wpływała na rzeczywisty wzrost bezpieczeństwa żywności podawanej Gościom hotelu i restauracji.
Podczas 1-dniowego spotkania trener wskaże najistotniejsze elementy i zagrożenia systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, wykorzystując swoje wieloletnie doświadczenie z wdrażania i audytowania systemu HACCP w obiektach hotelowych.
Uczestnicy szkolenia, którzy przed szkoleniem dostarczą trenerowi dokumentację HACCP w wersji elektronicznej, otrzymają wskazówki dotyczące jej uproszczenia i ewentualnej modyfikacji.
Dlaczego warto wybrać szkolenie IGHP?
Nacisk na praktyczną wiedzę to cecha prezentowanego szkolenia. Minimum teorii, minimum „papierów” i maksimum praktyki oraz nacisk na efektywne, skuteczne i szybkie działanie, to znak rozpoznawczy trenera prowadzącego szkolenie.
Uczestnicy szkolenia dowiedzą się, jakie pułapki czyhają na nich w niewłaściwie skonstruowanej dokumentacji HACCP, jakie przepisy umożliwiają im zawężenie i optymalizację dokumentacji, jak rozmawiać z Państwową Inspekcją Sanitarną, które przepisy wykorzystuje PIS podczas kontroli gastronomii, gdzie pojawiają się największe zagrożenia powstania zatruć pokarmowych, jak skutecznie i szybko szkolić i zarządzać personelem gastronomii, jakie działania podejmować, aby nie być bezbronnym podczas podejrzenia o zatrucie.
Dodatkowo, w każdym obiekcie, który skieruje na szkolenie swojego pracownika, zostanie przeprowadzony bezpłatny audyt systemu bezpieczeństwa żywności, podczas którego zostanie dokonana analiza dokumentacji systemu HACCP i organizacji obrotu żywnością wraz ze wskazaniem głównych zagrożeń.
Dla kogo:
- dla kierowników gastronomii i kierowników operacyjnych (lub pracowników aspirujących do tych stanowisk),
- właścicieli i dyrektorów hoteli,
- szefów kuchni,
- osób zarządzających, a nieposiadających dużego doświadczenia w prowadzeniu lub nadzorowaniu "uporządkowanej" gastronomii
Zakres szkolenia:
- Weryfikacja podstaw prawnych funkcjonowania gastronomii hotelowej (Projekt technologiczny zaplecza gastronomicznego, Decyzja Państwowej Inspekcji Sanitarnej i zawarte w niej ograniczenia, rzeczywistość).
- Przepisy prawa, które warto znać.
- Podstawowe przepisy wykorzystywane podczas kontroli – omówienie najważniejszych artykułów i paragrafów.
- Akty prawne nieznane organom kontrolnym.
- Zagrożenia dla żywności specyficzne dla różnych rodzajów gastronomii hotelowej. Różnice pomiędzy zagrożeniami w kuchniach a’ la carte i kuchniach bankietowych.
- Odpowiedzialność i obowiązki kadry zarządzającej gastronomią.
- Jak uprościć dokumentację HACCP, aby nie była pułapką dla kadry kierowniczej i dyrektora.
- Co powinna zawierać skuteczna dokumentacja systemu HACCP.
- Formularze zapisów – najbardziej uciążliwy element HACCP – co zrobić, aby tak nie było?
- Rola badań laboratoryjnych w zapewnieniu bezpieczeństwa Gości hotelu oraz spokoju kadry zarządzającej.
- Jak zapewnić kompetencje personelu – rola szkoleń, najbardziej efektywne formy szkolenia z zakresu GHP/GMP.
- Nowoczesne technologie w służbie bezpieczeństwa żywności.
- Nadzór nad dostawcami – jakie informacje o dostawcach powinien posiadać każdy hotel.
- Jakie dokumenty należy posiadać, aby łatwiej bronić się przed niesłusznym oskarżeniem o zatrucie pokarmowe.
- Najczęściej identyfikowane zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności w gastronomii hotelowej.
Nasz trener:
Marcin Leśniak
Absolwent Akademii Ekonomicznej w Poznaniu i Politechniki Łódzkiej. Posiada kilkunastoletnie doświadczenie na stanowiskach kierowniczych w gastronomii. Audytor zewnętrzny systemów zarządzania jakością (ISO serii 9001, HACCP) akredytowanych jednostek certyfikujących. Konsultant i trener z zakresu systemu bezpieczeństwa żywności HACCP. Doświadczenie we wdrażaniu i audytowaniu systemu HACCP zdobywał w wielu trzy-, cztero- i pięciogwiazdkowych hotelach. Współpracuje z wieloma firmami, takimi jak Sheraton, Radisson Blu, Marriott, Courtyard by Marriott, Double Tree by Hilton, Costa Polska, Hampton by Hilton. Przeprowadził ponadto szereg szkoleń dla takich firm jak: Sfinks Polska, Unity Line, Polska Żegluga Bałtycka, Ecolab, Nosalowy Dwór, Hotel Bukovina.
Koszt:
Członkowie IGHP oraz nauczyciele - NIŻSZA CENA: 899 zł + VAT.
Pozostałe podmioty: 1100 zł + VAT
Najbliższe terminy i zapisy:
https://www.szkoleniaighp.com/nowe-oblicze-systemu-haccp
mail: ighp@ighp.pl, nr tel. +48 22 251 79 11, + 48 503 044 875
04.05 Białystok: https://haccpbialystok.konfeo.com/pl/groups
05.05 Warszawa: https://haccpwarszawa.konfeo.com/pl/groups
06.05 Łódź: https://haccplodz.konfeo.com/pl/groups
16.05 Kraków: https://haccpkrakow.konfeo.com/pl/groups
17.05 Dąbrowa Górnicza: https://haccp-dabrowag.konfeo.com/pl/groups
18.05 Wrocław: https://haccp-wroclaw.konfeo.com/pl/groups
19.05 Sosnówka https://haccp-sosnowka.konfeo.com/pl/groups
20.05 Poznań: https://haccp-poznan.konfeo.com/pl/groups