Kompendium wiedzy pozwalające skutecznie monitorować zyskowność gastronomii – tak można w skrócie określić nową propozycję szkoleniową IGHP dla hotelarzy. W trakcie 1-dniowego spotkania ekspert Wojciech Fronczak zainspiruje i ukierunkuje uczestników do podejmowania regularnych działań w zakresie korzystania z dostępnych danych i ich właściwego analizowania. Uczestnicy poszerzą i uporządkują swoją dotychczasową wiedzę w zakresie korzystania z prostych narzędzi opartych głównie o MS EXCEL pomagających prezentować informacje operacyjne do dalszych analiz i podejmowania decyzji zarządczych w gastronomii hotelowej.
Dlaczego warto wybrać szkolenie IGHP?
Oprócz teorii związanej z wykorzystaniem kluczowych wskaźników efektywności (KPI) w gastronomii mocną stroną szkolenia są praktyczne wskazówki i aktywna wymiana doświadczeń. Uczestnicy dowiedzą się, jak skutecznie poradzić sobie w dzisiejszym świecie gwałtownie spadającej zyskowności podejmując właściwie decyzje zarządcze w oparciu o dostępne dane. Poznają konstrukcję budżetu operacyjnego gastronomii w ujęciu USALI, znaczenie definicji gastronomicznych, pojęcia "food cost", "beverage cost", "cost of sales", "średni rachunek" (żywność, napoje, kombinowany), "produktywność" w ujęciach kosztu pracy na gościa i procent kosztów pracy do sprzedaży oraz usłyszą, jak nim skutecznie zarządzać. Ekspert wspólnie z uczestnikami szkolenia przeanalizuje, które KPI i kiedy należy w codziennej działalności hotelu traktować jako cele lub drogowskazy.
Dla kogo:
- szkolenie kierowane do kierowników gastronomii i kierowników operacyjnych (lub pracowników aspirujących do tych stanowisk),
- właścicieli i dyrektorów hoteli,
- szefów kuchni,
- osób zarządzających a nieposiadających dużego doświadczenia w prowadzeniu lub nadzorowaniu "uporządkowanej" gastronomii.
Zakres szkolenia:
Zarządzanie i controlling
- Planowanie i budżetowanie
- Konstrukcja budżetu operacyjnego gastronomii w ujęciu USALI
- Analizy finansowe i statystyki
- Znaczenie definicji gastronomicznych
- Miesięczny P&L gastronomii
- Zasada Pareto
- Menu Engineering
- Kluczowe wskaźniki operacyjne w gastronomii (KPI)
- Bieżące i okresowe dane dotyczące zrealizowanej sprzedaży
- Tworzenie cen, receptury i marże, czyli do banku nosimy złotówki a nie %
- Wymagania formalne, procedury i standardy controllingu w obiekcie
Kluczowi partnerzy
- Wybór i długoterminowa współpraca z dostawcami produktów i usług
Gospodarka magazynowa
- Rola kontrolera kosztów gastronomii / receivera
- Przyjęcie towaru
- FIFO
- Stany magazynowe
- Reklamacje u dostawców i dokumentacja
- Reklamacje Gości i straty bieżące
- Inwentaryzacje i odpowiedzialność
Systemy motywacyjne dla personelu gastronomii
- Powiązane z redukcją/optymalizacją wybranych kosztów lub wzrostem zyskowności
- Powiązane ze sprzedażą
- Powiązane z jakością / ocenami Gości
- Programy sprzedażowe dostawców
- Dla poszczególnych zespołów - benefity i zagrożenia (jak uniknąć sytuacji dziel i rządź)
Nasz trener:
Wojciech Fronczak – ekspert branży HORECA z ponad 30-letnim doświadczeniem. Blisko 20 lat przepracował w międzynarodowych, pięciogwiazdkowych sieciach hotelarskich (Le Meridien Bristol, Warsaw obecnie Luxury Collection, Sheraton Warsaw Hotel) oraz wielu innych.
Zajmował stanowiska od kierownika zaplecza gastronomii, kierownika restauracji poprzez kierownika działu bankietów i konferencji, zastępcy dyrektora działu gastronomii po dyrektora gastronomii i zastępcę dyrektora generalnego hotelu. W latach 2017-2020 dyrektor generalny Hilton Garden Inn w Rzeszowie.
Uczestnik wielu szkoleń zawodowych organizowanych przez Management Centre Europe i Cornell University (Rozwój Umiejętności Wpływu Osobistego, Zaawansowane Techniki Negocjacyjne, Fundamenty Finansów i Księgowości, Optymalizacja Pracy Zespołu, Zarządzanie Sprzedażą Gastronomiczną); Six Sigma Green Belt.
W latach 2014-2015 członek Zespołu Ekspertów Hotelarstwa i Gastronomii przy Szkole Głównej Handlowej w Warszawie opracowującego na zlecenie Instytutu Badań Edukacyjnych projekt Sektorowej Ramy Kwalifikacji w Turystyce (SRKT) (http://www.kwalifikacje.edu.pl/pl/sektorowe-ramy-kwalifikacji). Od 2016 członek Rady ds. Kompetencji Sektora Turystyki Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, przewodniczący Zespołu Gastronomii (http://pracodawcyturystyki.pl/), od 2018 do września 2021 dyrektor regionalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, województwo podkarpackie.
Koszt:
Członkowie IGHP oraz nauczyciele - NIŻSZA CENA - 499 zł + VAT
Pozostałe podmioty - 699 zł + VAT
Najbliższe terminy:
10.12 Warszawa https://gastrowarszawa.konfeo.com/pl/groups
13.12 Lublin https://gastrolublin.konfeo.com/pl/groups
Aktualny harmonogram na www.szkoleniaIGHP.com