Od 8 maja:
- hotele otwarte na 50% pokoi (limit nie dotyczy żołnierzy);
- z nadal zamkniętą gastronomią - tylko room service, wyłącznie dla gości hotelowych (pobyt co najmniej 1 doba);
- z zamkniętymi strefami wellness/spa i basenami. Mogą działać gabinety z masażami leczniczymi, usługi fryzjerskie i kosmetyczne (PKD 96.02.Z)
- dopuszczone imprezy i spotkania do 25 osób, które odbywają się na otwartym powietrzu albo w lokalu lub budynku wskazanym jako adres miejsca zamieszkania lub pobytu osoby, która organizuje imprezę lub spotkanie
Od 15 maja:
- otwarta gastronomia na zewnątrz (ogródki restauracyjne) pod warunkiem, że klienci będą zajmowali co drugi stolik i odległość między stolikami będzie wynosiła co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika;
Od 29 maja:
- otwarta gastronomia wewnątrz (w tym restauracje hotelowe) pod warunkiem, że klienci będą zajmowali co drugi stolik i odległość między stolikami będzie wynosiła co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika;
- otwarte wellness/spa, czyli działalność usługowa łaźni tureckich, saun i łaźni parowych, solariów, salonów odchudzających, salonów masażu itp. mających na celu poprawę samopoczucia (nie lecznicze), pod warunkiem prowadzenia tej działalności z udziałem nie więcej uczestników niż 1 osoba na 15 m2 powierzchni;
- dopuszczone baseny na 50% obłożenia, z udziałem 50% publiczności i dystans 1,5 m;
- dopuszczone imprezy i spotkania do 50 osób, które odbywają się na otwartym powietrzu albo w lokalu
Do 5 czerwca jest zabronione:
- organizowanie dyskotek
- prowadzenie kasyn
- targi, wystawy, kongresy, konferencje, spotkania, włączając działalności polegające na zarządzaniu i dostarczaniu pracowników do obsługi terenów i obiektów, w których te imprezy mają miejsce (ujętej w PKD w podklasie 82.30.Z). Dopuszczalne tylko zdalnie za pośrednictwem środków bezpośredniego porozumiewania się na odległość
Wymieniona działalność jest prowadzona w tzw. reżimie sanitarnym, z zachowaniem odpowiednich odległości, dezynfekcją, zachowaniem przerw pomiędzy kolejnymi grupami itd.
Pełny tekst Rozporządzenia RM z 6.05.2021: https://dziennikustaw.gov.pl/DU/2021/861