- Z uwagi na pojawiające się wątpliwości hotelarzy oraz sprzeczne decyzje lokalnych stacji Sanepid z zakresie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2020 roku odnośnie gastronomii hotelowej, zwróciliśmy się w sobotę 14 marca do MZ o jednoznaczną interpretację przepisów w nim zawartych oraz jednolite wytyczne dla stacji sanitarno-epidemiologicznych.
- Ze względu na pilny charakter zagadnienia i brak odpowiedzi MZ zarząd Izby w niedzielę 15 marca skontaktował się telefonicznie z p. Rafałem Szlachtą - dyrektorem Departamentu Turystyki w MR. Interpretacja prawna przepisów, na której oparta była rekomendacja Izby nie jest kwestionowana, jednak Izba przyjęła sugestię MR, że sposób podawania posiłków gościom hotelowym w tych dramatycznie zmieniających się okolicznościach powinien się odbywać w formie „na wynos”. Uwzględniając konieczność wspólnego działania, IGHP rekomenduje zaakceptowanie takiej formy funkcjonowania gastronomii hotelowej.
- Wystosowaliśmy wspólny komunikat branży hotelarskiej, gdzie staramy się wyjaśnić kwestie zobowiązań publicznoprawnych. Szczegóły: https://www.ighp.pl/aktualnosci/szczegoly-aktualnosci?NewsID=46119
- Wdrażamy naszą nową inicjatywę dotyczącą komunikacji z członkami Izby – od 16.03 codziennie przez 2 godziny sekretarz generalny IGHP będzie do Waszej dyspozycji. W trakcie wideokonferencji odpowie na wszystkie pytania naszych członków. Szczegóły członkowie IGHP znajdą na swoich skrzynkach mailowych.
- Przygotowaliśmy rekomendacje ws. ZUS. W poniedziałek 16.03. przypada termin płatności składek ZUS. Jest to według obowiązujących przepisów ostateczny termin złożenia wniosku o odroczenie płatności składek za miesiąc poprzedni. Biorąc pod uwagę sytuację branży, w przypadku takiej potrzeby finansowej przedsiębiorstwa, proponujemy złożenie odpowiedniego wniosku. Sugerujemy wnioskowanie o odroczenie na okres 6 miesięcy.
https://www.zus.pl/documents/10182/788036/RSO_edyt/498a4a26-8ab8-443e-b67c-8a3c4a36c8ca