W połowie września w Hotelu i Parku Rozrywki Julinek w Lesznie najlepsze zespoły z Polski i z zagranicy będą rywalizować o tytuł Mistrza Polski BBQ 2019. Aby wziąć udział w mistrzostwach „Grill natury smak” należy wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie. Na zgłoszenia organizatorzy czekają do 15 sierpnia
2019 r.
W trakcie mistrzostw zespoły złożone z szefów i kucharzy pomocników będą musiały przygotować na grillu potrawy w czterech głównych kategoriach: kurczak, żeberka wieprzowe, łopatka wieprzowa oraz mostek wołowy. Uczestnicy będą mogli rywalizować również w dodatkowych kategoriach: sos, deser oraz danie narodowe. Przygotowane mięsa i potrawy będą oceniane przez profesjonalne jury. W trakcie mistrzostw będzie odbywał się także konkurs publiczności, która po degustacji potraw, będzie je oceniać.
Najlepszy zespół otrzyma tytuł Mistrza Polski BBQ 2019, nagrodę pieniężną w wysokości 18 tys. złotych oraz zaproszenie na prestiżowy konkurs World Food Championship, Jack Daniels World Championship and the American Royal w 2020 roku.
Konkurs został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego, a Partnerami Merytorycznymi mistrzostw są: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Euro-Toques Polska oraz Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Szczegółowe informacje na temat Otwartych Mistrzostw Polski w Grillowaniu i BBQ, formularz zgłoszenia oraz regulamin można znaleźć na stronie http://polishgrillandbbq.com