Wojciech Fronczak to hotelarz i gastronom, lider zespołów operacyjnych z ponad 30-letnim stażem zawodowym, w tym 20-letnim na stanowiskach kierowniczych w międzynarodowych, pięciogwiazdkowych sieciach hotelarskich. Od września 2017 roku pełni funkcję dyrektora generalnego Hilton Garden Inn Rzeszów, a od marca 2018 roku funkcję dyrektora regionalnego IGHP. Jest uczestnikiem wielu szkoleń zawodowych organizowanych przez Management Centre Europe i Cornell University. Specjalizuje się w restrukturyzacji i optymalizacji operacji hotelowych i gastronomicznych oraz w planowaniu, przygotowaniu i otwarciach nowych obiektów. Buduje i rozwija zespoły operacyjne oraz sprzedażowo-eventowe. Tworzy procedury operacyjne i monitoruje ich efektywność, ze szczególnym uwzględnieniem zasad rachunkowości zarządczej USALI.
Członek Zespołu Ekspertów Hotelarstwa i Gastronomii przy Szkole Głównej Handlowej w Warszawie opracowującego na zlecenie Instytutu Badań Edukacyjnych projekt Sektorowej Ramy Kwalifikacji w Turystyce (SRKT). Członek Rady ds. Kompetencji Sektora Turystyki Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, przewodniczący Zespołu Gastronomii.
Pracował między innymi dla: Airport Hotel Okęcie, Warszawa; DoubleTree by Hilton Hotel & Conference Center Warsaw; Hotele DeSilva, Centrala Spółki, Warszawa; Le Meridien Bristol, Warsaw (obecnie Luxury Collection); Sheraton Warsaw Hotel; Trusthouse Forte Hotel Bristol, Warszawa czy dla Hoteli Orbisu.
Prowadzi firmę doradczą HoReCa Expert specjalizującą się w audytach operacyjnych, analizach efektywności, doradztwie branżowym i konsultacjach dla Inwestorów.
Do zadań dyrektorów regionalnych IGHP należy m.in. usprawnienie wzajemnej komunikacji środowiska polskich hotelarzy, upowszechnianie wiedzy o działaniach lobbingowych Izby, dbanie o obecnych członków, a także pozyskiwanie nowych oraz monitorowanie wydarzeń branżowych w regionach, współpraca z władzami, samorządami i innymi instytucjami z regionów, które mają lub mogą mieć wpływ na branżę hotelarską.