Smaki polskich win z Winnicy Turnau będziemy poznawać podczas II Forum Hotelarzy IGHP, które odbędzie się 14-15 listopada w Hotelu Narvil pod Warszawą. Właścicielami Winnicy Turnau są Zbigniew Turnau, Jacek Turnau, Grzegorz Turnau oraz ich przyjaciel Tomasz Kasicki. Winnica Turnau składa się z dwóch parceli mających w sumie 28 hektarów położonych w Baniewicach w woj. zachodniopomorskim. Obsadzone są głównie białymi szczepami jak: solaris, riesling, johanniter, a także czerwonymi jak rondo, regent czy cabernet. W winnicy powstaje również wino lodowe z zamarzniętych zimą owoców.
Winnicę Turnau można zwiedzać, a właściciele chętnie oprowadzają po winnicy, winiarni. Jest też możliwość degustacji miejscowych win.
- Trwające od 2010 roku nasadzenia oraz remont dziewiętnastowiecznego budynku gospodarczego pozwoliły na stworzenie nowoczesnej winnicy z własną przetwórnią. Aby móc produkować wina najwyższej jakości, zaprosiliśmy do współpracy uznanego twórcę win z Nadrenii Franka Fausta – mówi Jacek Turnau z Winnicy Turnau.
Więcej informacji o winnicy znajduje się na stronie: https://www.winnicaturnau.pl/pl/