W mistrzostwach wzięło udział 9 osób z hoteli z całej Polski. Zawody były przeprowadzane pod nadzorem i według formuły przygotowanej przez Speciality Coffee Association of Europe (Europejskie Stowarzyszenie Kawy Wysokiej Jakości). Zawodników oceniało profesjonalne jury: jeden sędzia główny, czterech sędziów organoleptycznych i dwóch technicznych.
Każdy z uczestników konkursu w ciągu dziesięciominutowego pokazu musiał przygotować cztery filiżanki espresso i cztery cappuccino.
Największą liczbę punktów otrzymał Robert Kucharski z hotelu Mercure Panorama we Wrocławiu zajmując pierwsze miejsce. Na drugiej pozycji uplasował się Paweł Prusaczyk z Novotelu Katowice, a trzecie miejsce przypadło Agnieszce Trębacz z hotelu Halny w Cieszynie. Zwycięzca konkursu Robert Kucharski weźmie udział w eliminacjach do WBC Polskich Mistrzostw Barista 2011, które odbędą 27-28 stycznia 2011 roku.
Źródło: Grupa Hotelowa ORBIS S.A.