W trzech kołobrzeskich hotelach sieci Zdrojowa można już skosztować regionalnych przysmaków. Standardowe menu wzbogacono o 6 potraw bazujących na tradycyjnych frykasach, ale każda pozycja dodatkowo wyróżnia się nowoczesnym twistem. I tak przepis na zupę krem z kiszonego ogórka ozdobiony chipsami z pasternaku opracował Mariusz Kucharczak z Marine Hotel*****.
Doskonała receptura na kaczkę z kaszą jaglaną i sosem borówkowym jest autorstwa Rafała Durki – Szefa Kuchni Diune Hotel***** & Resort. Wojciech Kempa z Sand Hotel**** zaproponował półgęsek z kołobrzeskim ogórkiem i burakiem. W takim lokalnym zestawie nie mogło zabraknąć bałtyckiego śledzia z polskim jabłkiem – o to zadbał z kolei Andrzej Hynda reprezentujący Boulevard Ustronie Morskie. Kartę regionalną uzupełniają piwo Colberg oraz woda mineralna Jantar.
„Chcieliśmy wykorzystać uzdrowiskowe walory Kołobrzegu w naszej ofercie gastronomicznej, w tym celu specjalnie odwiedziliśmy okolicznych rolników, których produkty wyróżniają się walorami smakowymi. Szczegółowo zaplanowaliśmy każdą propozycję w naszym regionalnym menu, dlatego nie zabrakło w nim kremu z kołobrzeskiego kiszonego ogórka, czy deseru z konfiturą z dzikiej róży – bardzo popularnej nad Bałtykiem, a także warzyw i przetworów od okolicznych producentów.
Otrzymujemy wiele pozytywnych komentarzy od naszych Gości, którym podróż przez lokalne smaki bardzo przypadła do gustu.” – podsumowuje Mariusz Kucharczak Szef Kuchni Marine Hotel*****.