Rynek hotelarski Francji obejmuje według danych Narodowego Związku Hotelarzy i Restauratorów (SYNHORCAT) ponad 250000 ofert zakwaterowania.
Związek ten we współpracy z innymi organizacjami samorządu gospodarczego analizuje ekonomiczne, fiskalne i administracyjne aspekty funkcjonowania branży hotelarskiej Francji. Celem tych wspólnych działań jest odtworzenie prawidłowo funkcjonującego rynku w dziedzinie zakwaterowania turystycznego w kraju.
Istotnym elementem działań SYNHORCAT, jest sprawa indywidualnej działalności w branży gastronomicznej. Chodzi tu, przede wszystkim, o dwa rodzaje przedsięwzięć: oferowanie płatnych posiłków w domach oraz zatrudnianie kucharzy do przygotowania domowych przyjęć dla gości.
Tego typu działania w ramach „szarej strefy” gastronomicznej prowadzone są z pominięciem przepisów dotyczących spraw bezpieczeństwa, higieny, alkoholu, nie wspominając o sprawie należnych podatków.
SYNHORCAT współpracuje z organami rządowymi Francji nad prawnym uregulowaniem tych zjawisk i zapewnieniem warunków prawidłowej konkurencyjności wszystkim legalnie działającym uczestnikom rynku.