, wprowadzonej przez rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 29.10.2008 r. w sprawie PKWiU (Dz. U. Nr 207, poz. 1435. Jest to niewątpliwa pozytywna zmiana w stosunku do stanu obecnego, gdy dla celów podatkowych posługujemy się ciągle PKWiU z 1997 roku, chociaż w międzyczasie obowiązywała PKWiU z 2004 roku.
W zakresie hotelarstwa nowości polegają na wprowadzeniu w załączniku 3, określającym wyroby i usługi opodatkowane stawką 7%, pozycji 159 o brzmieniu „PKWiU ex 55 - Usługi związane z zakwaterowaniem, z wyłączeniem usług świadczonych przez domy studenckie oraz internaty i bursy szkolne (PKWiU 55.90.11.0)". Sformułowanie to zastąpi w dotychczasowym załączniku 3 pozycję 139, która brzmi „PKWiU 55.1 - Usługi hoteli" oraz poz. 140 „PKWiU ex 55.2 - Usługi świadczone przez obiekty noclegowe turystyki oraz inne miejsca krótkotrwałego zakwaterowania, z wyłączeniem usług zakwaterowania w bursach, internatach i domach studenckich (PKWiU ex 55.23.15)".
Brak jest w projekcie przepisów dotyczących usług gastronomicznych. Przejściowe stosowanie obniżonej do 7% stawki podatkowej w tym zakresie w okresie od dnia 1.5.2004 roku do dnia 31.12.2007 roku wynikało z art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c) ustawy z dnia 11.3.2004 roku o podatku od towarów i usług (Dz.U. Nr 54, poz. 535). W odniesieniu do usług związanych z podawaniem napojów (PKWiU ex 55.4) oraz usług stołówkowych i usług dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (PKWiU ex 55.5) podstawą w tym czasie był § 40 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27.4.2004 roku w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz.U. Nr 97, poz. 970).
Od dnia 1.1.2008 roku obniżona stawka na usługi gastronomiczne obowiązuje zgodnie z pozycjami 26 i 27 załącznika do powyższego rozporządzenia, wprowadzonymi przez rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 24.12.2007 roku zmieniające rozporządzenie w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz.U. 249, poz. 1861).
Określenie obniżonej stawki na usługi gastronomiczne nie w ustawie o podatku od towarów i usług a w akcie prawnym niższego rzędu, jakim jest rozporządzeniu, związane było z trwającymi w organach Unii Europejskiej wieloletnimi sporami na temat zasadności stosowania w stosunku do nich odstępstwa od zasady powszechnego opodatkowania stawką podstawową. Spory te zakończyło wydanie dyrektywy Rady 2009/47/WE z dnia 5.5.2009 roku zmieniającej dyrektywę 2006/112/WE w zakresie stawek obniżonych podatku od wartości dodanej (Dz.U.U.E L 116/18 z dnia 9.5.2009 roku), która wprowadziła na stałe w załączniku III do dyrektywy 2006/112/WE punkt o brzmieniu „(12a) usługi restauracyjne i cateringowe, z możliwością wykluczenia dostawy napojów (alkoholowych lub bezalkoholowych)".
Biorąc pod uwagę, że dyrektywa 2009/47/WE obowiązuje od dnia 1.6.2009 roku, brak jest przeszkód do wprowadzenia odpowiedniego zapisu dotyczącego obniżenia stawki na usługi gastronomiczne do ustawy o podatku od towarów i usług. Rozpoczęta procedura nowelizacji ustawy tworzy odpowiednie warunki prawne do przyjęcia takiej regulacji.
źródło; ighp JBT