Plan konferencji obejmował następujące tematy;
- Działania IGHP w sprawie utrzymania obniżonej 7% stawki podatku VAT na usługi hotelowe i gastronomiczne.
- Aktualne stanowisko Ministerstwa Finansów w/s ewentualnych zmian stawek tego podatku.
- Wystąpienia do Ministra Finansów z 31.07.2009r w sprawie wprowadzenia w załączniku 3 do ustawy o podatku od towarów i usług, określającym wyroby i usługi opodatkowane stawką 7%, nowej pozycji o brzmieniu: „PKWiU ex 56 - Usługi związane z wyżywieniem, z wyłączeniem napojów alkoholowych".
- Omówienie przez przedstawicieli Deloitte Business Consulting S.A treści raportu przygotowanego na zlecenie Izby, dotyczącego analizy wpływu zmiany stawek podatku VAT na usługi hotelowe i gastronomiczne i zagrożeń z tego tytułu dla gospodarki oraz sektora związanych z jego ewentualnym zwiększeniem.
- Omówienie zagrożeń wynikających ze wzrostu podatku VAT w ocenie firm z branży HoReCa.
O aktualności nurtującego środowisko hotelarsko-gastronomiczne tematu, świadczy liczba 75 akredytowanych na konferencję dziennikarzy prasy ogólnopolskiej, branżowej, dziennikarzy Radia i Telewizji. W konferencji uczestniczyli również przedstawiciele branży.
Izba Gospodarcza jak i przedsiębiorcy z branży hotelowo-gastronomicznej apelują do Premiera Rządu i Ministra Finansów o przyjęcie oficjalnego stanowiska Rządu w kwestii utrzymania stawki podatku VAT na usługi gastronomiczne i hotelowe, na niezmienionym poziomie 7% na najbliższe lata oraz o wprowadzenie do załącznika nr 3 zmienionej ustawy o podatku VAT, nowej pozycji o brzmieniu: „PKWiU ex 56 - usługi związane z wyżywieniem z wyłączeniem napoi alkoholowych".
K.W.