Forum miało charakter trójstronny – pierwszą grupę stanowili przedstawiciele rządów, drugą przedstawiciele pracodawców i trzecią przedstawiciele pracowników.
Celem tego forum było dokonanie oceny i analiza nowych form rozwoju i wyzwań w sektorze hotelarskim, restauracyjnym i turystycznym oraz ich wpływu na zatrudnienie, rozwój HR i relacje profesjonalne. W rezultacie prac i dyskusji forum miało wypracować wspólne konkluzje, będące bazą do przyszłych działań ILO.
Polską branżę HRT/ hotelarstwo, restauracje i turystyka / reprezentował Pan Aleksander Pietyra, Prezes Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego.
W czasie forum żywa dyskusja dotyczyła następujących zagadnień:
1. Wpływ kryzysu ekonomicznego na sektor hotelarstwa, restauracji i turystyki (HRT)
2. Środki pozwalające przezwyciężać kryzys – tendencje i wydarzenia aktualne w sektorze
3. Nowe formy własności i ich wpływ na zatrudnienie, relacje profesjonalne, rozwój HR i potrzeb w sferze kompetencji.
4. Dywersyfikacja sektora gościnnego, nowe formy działalności i konsumpcji - ich wpływ na zatrudnienie, relacje profesjonalne, rozwój HR i potrzeb w sferze kompetencji.
5. Strategie zmierzające do promowania dialogu socjalnego i zrównoważonego rozwoju w turystyce.
6. Sugestje dotyczące przyszłych działań ILO.
Bardzo interesujący, bazowy dokument do dyskusji na Światowym Forum Dialogu w Genewie, przygotowany przez Międzynarodowe Biuro Pracy w Genewie jest dostępny w języku angielskim w strefie członkowskiej.