Tematem spotkania był potencjalny wpływ planowanego podwyższenia stawki podatku VAT do 23% przy sprzedaży napojów mleczno-kawowych (cafe latte, cappuccino, etc.) na sektor hotelowy i restauracyjny w Polsce. W spotkaniu ze strony Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego uczestniczyli: przedstawiciel jednej z czołowych firm z sektora restauracyjnego działających obecnie w Polsce, ekspert podatkowy - autor Raportu Opodatkowanie VAT mieszanek mleczno-kawowych – Analiza wybranych konsekwencji nowelizacji ustawy o VAT 2013 oraz Sekretarz Generalny IGHP.
W trakcie spotkania, przedstawicielom Ministerstwa Finansów przedstawiona została analiza negatywnych skutków ekonomicznych , jakie dla sektora restauracyjnego i hotelowego w Polsce nieść może planowane przez ustawodawcę podwyższenie stawki podatku VAT przy sprzedaży napojów kawowych zawierających mleko z obecnych 5/8% do 23%.
Argumenty przedstawione przez delegację IGHP w trakcie spotkania i w załączonych opracowaniach były z dużą uwagą analizowane przez Dyrektora Tratkiewicza i najwyraźniej okazały się trafione, gdyż zostaliśmy poinformowani, że przedstawione argumenty nie powinny być pominięte przy podjęciu ostatecznej decyzji odnośnie podatku VAT na napoje kawowe z dodatkiem mleka w przypadku ich serwowania w restauracjach, co w kilka dni później znalazło potwierdzenie w wycofaniu się Ministerstwa Finansów z planów podwyższenia stawki tego podatku z 8 na 23% .
Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego w dalszym ciągu zamierza podejmować starania o niewprowadzanie podwyższonej stawki podatku VAT przy sprzedaży napojów kawowych „na wynos” (w przypadku tej sprzedaży – mocą znowelizowanej ustawy o VAT - stawka VAT wzrosnąć ma do 23% począwszy od 1 kwietnia 2013 roku).