Pierwsza edycja, która odbyła się w maju 2016 roku i była połączona z Festiwalem Smaków, cieszyła się sporym zainteresowaniem wystawców i odwiedzających, gromadząc prawie 120 firm z branży i 50 Profesjonalnych Kupujących (Hosted Buyers).
Organizatorzy, wychodząc naprzeciw opiniom i oczekiwaniom wystawców i odwiedzających, postanowili w 2017 roku rozdzielić te dwie imprezy. Festiwal Smaków skierowany do klienta indywidualnego i wydarzenie biznesowe Mazury HoReCa 2017 odbędą się zatem niezależnie.
Targi branżowe Mazury HoReCa odbywają się w formule B2B opartej na spotkaniach biznesowych pomiędzy Wystawcami a potencjalnymi kontrahentami (Hosted Buyers – Profesjonalni Kupujący). Ta formuła dobrze sprawdziła się w pierwszej edycji wydarzenia, będzie zatem kontynuowana. Targi są skierowane do hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni, firm produkujących sprzęt gastronomiczny, wyposażenie hoteli, meble hotelowe, świadczących usługi marketingowe dla hotelarstwa i gastronomii, oferujących oprogramowania i inteligentne technologie, dla dostawców żywności, napojów, alkoholi w kanałach HoReCa etc.
Nowością w 2017 roku będzie poszerzenie hotelarsko-gastronomicznej tematyki targów Mazury HoReCa o branżę piekarską i cukierniczą. Tę inicjatywę będą wspierać dwa ważne dla piekarstwa i cukiernictwa w Polsce stowarzyszenia: Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej oraz Stowarzyszenie Cukierników Karmelarzy i Lodziarzy Rzeczypospolitej Polskiej. Patronat Honorowy nad wydarzeniem objęła Fundacja Klubu Szefów Kuchni.
Podczas Mazury HoReCa 2017 odbędą się także konkursy kulinarne, które zyskały uznanie podczas pierwszej edycji - m. in. Zielona Budka Master Challenge. Wezmą w nich udział zarówno profesjonaliści, jak i uczniowie szkół gastronomicznych.
Serdecznie zapraszamy do udziału w targach!
Więcej informacji na stronie internetowej http://www.mazuryhoreca.pl.
Kontakt: Nela Strucińska Menedżer Projektu
tel. +48 601 610 377
Nela.Strucinska@expomazury.pl