18 Doroczny Festiwal Golonki i muzyka biesiadna w hotelu Orbis Magura Bielsko-Biała

12.09.2013
  1. Strona główna
  2. Aktualności
  3. Szczegóły aktualności

Golonka nadziewana suszonymi jabłkami i żurawiną pieczona w porterze będzie tegorocznym hitem 18 Festiwalu Golonki w hotelu Orbis Magura Bielsko-Biała. Impreza, która od kilkunastu lat przyciąga setki smakoszy tego dania, potrwa od 16 do 30 września. Goście już mogą rezerwować stoliki w hotelowej restauracji.

Festiwal Golonki organizowany przez hotel Orbis Magura Bielsko-Biała na stałe wpisał się w polski kalendarz ważnych wydarzeń gastronomicznych i stał się znakiem rozpoznawczym Bielska-Białej w kraju. W tym roku na stołach zagości kilkanaście golonkowych specjałów, m. in. po góralsku, węgiersku, cygańsku, czy po bawarsku z żurawiną i chrzanem, ze śliwkami, z kapustą i grzybami.
 
Nowością będzie golonka nadziewana suszonymi jabłkami i żurawiną  pieczona w piwie Porter. Szef kuchni hotelu Orbis Magura Bielsko-Biała, oprócz głównych dań zaserwuje również wyborne przystawki m.in. regionalny żur na maślance oraz kwaśnicę. Do degustacji gości pozostaną również golonkowe przestawki, m.in. roladka z golonki w galarecie oraz smakowite dodatki, np. kapusta duszona z jarzynami i grzybami.
 
Smakiem dań z golonki będzie się można delektować codziennie od 16 do 30 września w godzinach 13.00-22.00. Natomiast 20 i 28 września oraz 19 października wspólną biesiadę umili gościom zespół Kwaśnica Bavarian Show, wykonujący na żywo muzykę bawarską i tyrolską. Miłośnicy Golonki wiedzą od lat o tym, aby zakosztować tej potrawy, w mistrzowskim wykonaniu, w połowie września trzeba koniecznie odwiedzić stolicę Podbeskidzia.
 
- Powszechnie wiemy, że golonka dla niewtajemniczonych jest tylko zwykłym kawałkiem mięsa. My jednak od lat staramy się, aby ten dość pospolity kawałek mięsa stał się kulinarnym przysmakiem.W Bielsku-Białej jest to już tradycja i mamy doświadczenie w przyrządzaniu tej potrawy. Staramy się sprostać najbardziej wyszukanym gustom, dlatego co roku proponujemy obok sprawdzonych przepisów również nowości.W tym roku jest to golonkanadziewana suszonymi jabłkami i żurawiną pieczona w porterze. Cieszymy się, że przygotowywana przez naszego szefa kuchni golonka, ma już tysiące zwolenników i co roku zdobywa serca nowych. Jestem przekonana, że 18 edycja i serwowane podczas niej rodzaje golonki przypadną wszystkim odwiedzającym nas gościom do gustu- powiedziała Violetta Krzemień-Banot, Dyrektor Hotelu.
 
Swego czasu szef kuchni Hotelu Magura przygotował 10 przykazań związanych
z przyrządzaniem golonki, oto one w skrócie:


1.    Golonka musi być świeża, przednia.
2.    Trzeba przygotować odpowiednią marynatę.
3.    Leżakowanie musi odbywać się
w chłodnym miejscu w zalewie lub na sucho.
4.    Przygotowanie odpowiedniego farszu w zależności od planowanego efektu.
5.    Golonka musi być na sicie nacierana przyprawami, a w miejsce kości włożony farsz.
6.    Zahartowanie golonki piec w gorącym oleju z cebulką.
7.    Piec ją należy w zależności od wagi od 2,5 do 3 godzin.
8.    Po upieczeniu i wyjęciu z siatki podawać ciepłą na udekorowanym talerzu, aby mogła być „królową dnia”. 
9.    Tak przygotowana i podana ma cieszyć oko konsumenta.
10.  To zalecenie dla konsumenta, aby jadł ją powoli, rozkoszował podniebienie, aby ucieszyć żołądek i powrócić ponownie do naszej restauracji.

 
Historyczne źródła przekazują, że golonka totradycyjna polska potrawa podawana z chrzanem lub musztardą i grochem puree. Golonkę wieprzową ze skórą gotuje się w wodzie do miękkości, dodając w trakcie gotowania oczyszczone i opłukane warzywa oraz przyprawy.
 
Aby przygotować golonkę nadziewaną suszonymi jabłkami i żurawiną pieczoną w piwie Porter należy:
Świeże oczyszczone golonki, włożyć do wystudzonej zalewy na 3-4 dni. Po wyjęciu z zalewy i osuszeniu, nacierać czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie faszerować żurawiną i suszonymi jabłkami. Tak przygotowane golonki należy rumienić z obu stron, następnie dodać grubo starte warzywa oraz przyprawy. Chwilę smażyć po czym wszystko podlać wywarem mięsnym i piec przez około 2 godz. w temperaturze 170°C. W czasie pieczenia golonkę od czasu do czasu obracać i podlewać piwem porto -zdradza szef kuchni Mirosław Bogdański.
 
Od 1996 roku, kiedy to Festiwal Golonki odbył się po raz pierwszy, w ciągu 18 lat jego edycji zaprezentowano 8 rodzajów przystawek zimnych i gorących, 6 rodzajów zup oraz 33 rodzaje dań z golonki wieprzowej. Sprzedano łącznie około 35 000 porcji czyli niemal 15 ton tego specjału. Rekordowy był rok 2003 kiedy to miłośnicy przysmaku zjedli  prawie 4000 porcji.
 
Bielsko-Biała to jedno z najpiękniejszych miast na Podbeskidziu. Turyści mogą zobaczyć tutaj piękne krajobrazy i wspaniałe zabytki. Do najciekawszych miejsc wartych odwiedzenia należą:muzeum mieszczące się w Zamku Sułkowskich, zlokalizowane na Wzgórzu Miejskim, które jest jednym z najstarszych budynków Bielska-Białej, Dom Tkacza - przykład XVIII- wiecznego typowego bielskiego drewnianego budownictwa, czy Muzeum Techniki i Włókiennictwa gromadzące maszyny, urządzenia i dokumentację związaną z bielsko-bialskimi tradycjami ośrodka przemysłu wełnianego. Jedną z najsłynniejszych atrakcji Bielska Białej jest Kolej Linowa na Szyndzielnię zbudowana w 1952 roku. Wycieczka kolejką pozwala podziwiać wspaniałe krajobrazy Beskidów oraz  panoramę miasta.
 
Hotel Orbis Magura jest położony w Beskidach, blisko centrum Bielska-Białej. Oferuje 133 pokoje oraz trzy sale konferencyjne ze sprzętem multimedialnym. Głównymi jego atutami są komfort oraz dogodna lokalizacja. Hotel znajduje się przy trasie Katowice-Żywiec, co gwarantuje gościom łatwy dojazd do międzynarodowego Portu Lotniczego Katowice w Pyrzowicach oraz Portu Lotniczego Kraków-Balice.
 
Stoliki na 18 Festiwal Golonki w hotelu Orbis Magura Bielsko-Biała można rezerwować pod numerem telefonu (33) 8199 199.

Newsletter

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij